Színházi élet

Tárlatvezetések hete, Sunday Moped koncert és Udvaravató majális - programok a MODEM-ben

Ringató minden szerdán a MODEM-ben
2018. április 25. 9:30
 
A Ringató egy családi művészeti nevelési program Horváth Zsuzsi vezetésével. A MODEM multimédia-termében hetente szerdánként tartott foglalkozások célja a zenei élménynyújtás, hogy a részt vevő felnőttek és gyerekek egyaránt átéljék a közös játék és éneklés örömét. A következő alkalom ideje: április 25. 9.30.
Részvételi díj: 1000 Ft (a belépővel utána a kiállítások is megnézhetők).

Topor Tünde és Winkler Nóra tárlatvezetése
2018. április 25. 17:00

Konstruktivizmus, szürrealizmus vagy mindkettő - a 20. századi magyar képzőművészet hat kiemelkedő alkotója a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit művészetére és felfogására vagy a konstruktivizmus, vagy a szürrealizmus, vagy mindkettő befolyással volt, de életük során mindannyian önálló formanyelvet vagy művészetszemléletet alakítottak ki. A hat művész jól ismerte egymást, sőt egyesek között barátság is szövődött, Ámos Imre és Anna Margit pedig házastársak voltak. A monografikus igénnyel összeállított kollekcióról, a hat szekcióban bemutatott művekről ezúttal Topor Tünde (az Artmagazin főszerkesztője) és Winkler Nóra (művészeti újságíró) mesél az érdeklődőknek. Páros tárlatvezetés április 25-én 17 órakor a MODEM-ben.
Belépő: 600 / 300 Ft

 

Várnai Gyula Rewind című kiállításán
2018. április 26. 18:00

A hangok lehetnek tárgyak által keltettek és zenei megnyilvánulások. A kettő közötti különbség a frekvenciák beazonosíthatóságában van, de nem véletlen, hogy a kortárs zenében a zajok nagy szerepet kaptak a huszadik században, mert a kísérleti zene épp a strukturálatlan hangok integrálásában látta a klasszikus zenei gondolkodásmódtól való elmozdulást. Várnai, aki maga is ír zenét, a műfajok közötti átjárhatóságban hisz: számára egy zenei darab elképzelése és "összerakása" és egy műalkotás létrehozása között nincs lényegi különbség. Ahogy műveinek elemeit a környezetében fellelhető tárgyak inspirálják, úgy zenéiben is megjelennek más zenékben talált fragmentumok és loopok.
Hangokról és zajokról, frekvenciákról és kísérleti zenéről bővebben április 26-án 18 órától Petrányi Zsolt kurátor beszél.
Belépő: 400 / 200 Ft

Sunday Moped koncert
2018. április 26. 19:00

A Sunday Moped 2003-ban alakult a Gitaro zenekarból. A zenekar állandó mozgatórugói Suba Sándor és Lakó Sándor voltak, mellettük a tagság folyamatosan változott. Az évek során az is megesett, hogy a Moped egy időre még le is állt. A zenekart 2016 tavaszán a két Sándor és Kurucz Marcell-dobos, Győrfi Ágnes-hegedűs/vokalista újraélesztették, megint elkezdtek dolgozni. Zenéjüket akusztikus jazz/pop/rock jellemzi.
A belépés ingyenes.

Ataraxia - Fodor János kiállítása
2018. április 27. 18:00

Április 27-én nyílik a megújult Sesztina Galéria Vincze Ottó vezetésével. A galériát Fodor János kiállítása nyitja.
A nyugodt tudat ebben az állapotában, az összpontosítást maga mögött hagyva, szemlélődésből tájékozódik. Az elmélyülés mint műalkotási módszer talán kevésbé képarchitekturális, logikus számítás eredménye, mintsem különféle kulturális hatásokon átszűrt információgyűjtés rendszerezése. E rendszer egy részének lehetünk tanúi - és akár részesei is - Fodor János kiállításán a megújult Sesztina Galériában. Szeretettel várunk mindenkit a megnyitón, ahol Fodor Jánossal Vincze Ottó, a galéria vezetője beszélget.

 

Békaszínház - Gemza Péter tárlatvezetése
2018. április 28. 16:00

Nagy József sok éve fotózza a békákat: a kilapított, eltaposott, meghengerelt, megszáradt békákat. Főként szülővárosában szedi fel őket, és mára több száz úgymond varangylemeze gyűlt össze. Mindegyik béka egy kép, mindenki megtalálta vagy megtalálja a szerepét Nagy Józsefnél, aki már több mit száz képet elkészített a sorozatból. A Deszka fesztivál keretében két hétig egy villámkiállításon látható ebből 63 fotográfia, további munkákkal és Tolnai Ottó zseniális bevezetőjével kiegészítve. A kiállításon április 28-án (szombaton) 16 órától Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője tart rendhagyó tárlatvezetést. 

Belépő: 300 Ft

Mindhárom tárlatvezetésre 1000 Ft-ért lehet közös jegyet váltani a helyszínen, a MODEM jegypénztárában.

Udvaravató majális - Rutkai Bori és bandájával
2018. május 1. 16:00

Rutkai Bori és csapata, az Űrdöngölők, kreatív foglalkozás gyerekeknek, gerillakertészkedés, galériapiknik, immár hagyományosnak is nevezhető formában - idén május elsején is várjuk éves udvaravató majálisunkra az érdeklődőket a b24 Galériában és udvarán. A belépő ezúttal is egy (vagy több) virágpalánta, ami a helyszínen elültethető.
Debrecen első sétálóutcájában ezen a május 1-jén is ingyenes művészeti programokkal töltjük meg a galéria udvarát - kapunyitás 14 órakor.

Előzetes:
Május 3-án 19 órától, a BanZaj sorozat 26. állomásán két formabontó egyéniséggel is találkozhatnak az érdeklődök. Ám előtte Bíró Kornél és Burai Árpád tart tárlatvezetést Várnai Gyula Rewind című kiállításán. Május 4-én 19 órakor kezdődik a III. Debreceni Jazz Hétvége a Budapest Ragtime Band és Hernyák Quartet közreműködésével.
 
Közérdekű közlemény:
A MODEM munkatársakat keres 4 órás műszakban üzletvezetői végzettséggel a Zöld kilincs kávézóba, valamint szintén 4 órás beosztásban karbantartót az épületbe.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 

TOP