Színházi élet

Szabadtéren a Feledi Project előadásai

Gyulán és Kecskeméten is találkozhat a közönség a Feledi János vezette Feledi Project előadásaival a nyár folyamán. 

 

2018. július 06-án, pénteken, Gyulán, a Tószínpadon lesz látható Bartók Béla inspirálta Hat Tánc című előadás.

 

Az előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő és zongora adaptációja. 

Az előadás a mindennapjainkrószól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulást követhetjük nyomon különbözőéletérzések, tételek kapcsán. A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus összetettség jól megférnek egymás mellett. 

mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterémegőrizveimprovizációk hangzanak el a tánctételek között.

Az előadásban élőben játszik Oláh Dezső Trió zenekar, Oláh Dezső zongorán, Oláh Péter bőgőn, Pecek Lakatos András pedig dobon. 

Táncművészek: Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Hoffmann Luca, Kovács Eszter, Frigy Ádám, Csizmadia Tamás, Feledi János.

Link: https://gyulaivarszinhaz.hu/esemeny/hat-tanc-tanceloadas

Videó: https://vimeo.com/238749986

Kép/ fotó: Szigeti László

 

2018. július 26-án, csütörtökön, Kecskeméten lép fel Kodály Művészeti Fesztiválon Prozódia című előadásával a Feledi Project. Az előadás azt keresi, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböéletérzések kapcsán.

A négy éve bemutatott előadás szintén élő jazz zenekaros kísérettel lesz látható.                     Feledi nos és a Trio a lá Kodály - OláDezső - zongora, Pecek Lakatos András - ütőhangszerek, Erdő Zoltán - klarinét - elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A kodályi témákra íródó művek egyrészttisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek.

Az előadásban közreműködik a Trió a lá Kodály jazz zenekar, táncművészek Horváth Zita, Tóth Brigitta, Frigy Ádám és Feledi János.

Link: http://www.hirosagora.hu/kodaly-muveszeti-fesztival-2018

Videó: https://vimeo.com/119838051

Kép/ fotó: Jókúti György

TOP