Popcorn

Sikeresen zárult a pedagógusok múzeumi továbbképzése

Hasznos, gyakorlatra orientáló és a kreativitásra épít – így lehetne röviden jellemezni azt az akkreditált továbbképzés, amely a múzeumi oktatási lehetőségek iránt érdeklődő pedagógusok számára zajlott a Janus Pannonius Múzeumban (JPM) február 17-én és 24-én a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében.

 

A „blended” (azaz tantermi és e-learning kombinációjával megvalósuló) képzésen a 19 fős csoport részére első alkalommal (február 17.) múzeumpedagógusok mutatták be saját múzeumi óratervezési módszereiket, a korosztályi specifikáció és tantárgyközi módszerek érvényesülési lehetőségeit, valamint a foglalkozásokra való felkészülés menetét. Ezután a Csontváry Múzeumban a pedagógusok – a diákok bőrébe bújva – maguk is részesei lehettek egy kooperatív múzeumi foglalkozásnak, mely a festő életét és munkásságát játékos formában ismertette meg velük.

 

A második képzési napon (február 24.) a kurzus résztvevőiből négy csoport alakult, melyek négy különböző kiállítást ismerhettek meg (a Néprajzi és a Természettudományi Osztály tárlatait, valamint a Sopianae- és a Martyn Ferenc kiállítást). A csoportok a megtekintett kiállításokhoz – mesterpedagógus koordinációjával – a múzeumpedagógus-mentorok segítségével foglalkozás-terveket állítottak össze.

 

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016) projekt keretében zajlott kurzus végén kitöltött kérdőív tanúsága szerint a képzés mind a részvevő pedagógusok, mind a múzeumpedagógusok számára egyértelműen hasznosnak bizonyult. Ugyanezen projekt keretében zárult le a Várostörténeti Múzeumban ez év elején a JPM mintaprojektje, amelynek eredményeiről hamarosan országos konferencián adnak számot a múzeum szakemberei.

 

Tapasztalva a múzeumi oktatás iránti növekvő érdeklődést, a MOKK helyi koordinátora tervei közt szerepel, hogy a pedagógusok számára évente meghirdetendő információs napok keretében félnapos múzeumi tréninget is szervez a jövőben, szintén múzeumhasználati témakörben.

 

Janus Pannonius Múzeum

 

TOP