Popcorn

Szlovén Filmnapok / 10.12-14. Toldi mozi

Október 12. Péntek

19:00 Megnyitó + Iván 95'

21:00 Fountain 15' + Paying Men 60'

 

Október 13. Szombat

19:00 A bányász 100'

21:00 Iván 95'

 

Október 14. Vasárnap

19:00 Fountain 15' + Paying Men 60'

20:30 A bányász 100'Iván (2017)

nagyjátékfilm /95 min / színes, DCP

A fiatal Mara életet ad Ivánnak, a szülés után azonnal a legrosszabb rémálom várja. Iván apja, Rok, házas üzletember, akit Mara megszállottan szeret, eltűnik. Mara rájön, hogy Rokot gazdasági bűncselekménnyel vádolják, Rok feleségének munkatársai brutálisan megverik a fiatal nőt. Rok végül felveszi vele a kapcsolatot, de Marára előtt kilátástalan választás áll, választania kell a szerelme és a gyermek között. Iván kortárs filmalkotás, Szlovéniában játszódik a történet, de bárhol máshol is megtörténhet. Személyes dráma korrupt háttérrel övezve. Dráma a rossz döntésekről.

Stáblista:

Rendező: Janez Burger
Forgatókönyvírók: Janez Burger, Srdjan Koljević, Melina Pota Koljević, Aleš Čar
Operatőr: Marko Brdar
Díszlettervező: Vasja Kokelj
Vágó: Miloš Kalusek

Jelmeztervező: Ana Savić Gecan

Maszkmester: Alenka Nahtigal
Hangmérnök: Julij Zornik
Producer: Miha Černec
Filmrendező: Nastja Kotnik Minik

Szereplők

Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Brane Šturbej, Leon Lučev, Mojca Funkl, Mateja PuckoGyártó: Staragara, Zavod za kulturne dejavnosti
Kooprodukciós gyártó: Radiotelevizija Slovenija, javni zavod, Ljubljana, Propeler film - Zagreb
Műszaki szolgáltatások: FS Viba film Ljubljana
Támogatta: Slovenski filmski center, javna agencija RS (Szlovén Filmközpont), SZK Közügynöksége, HAVC / Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages,

 

Nemzetközi filmfesztiválok: Tallin 2017, Sofia 2018, Let’s Cee Vienna 2018, Transilvania, Cluj 2018, Int Film Festival Shanghai 2018, Yerevan Golden Apricot Int Film Festival, Pulai Filmfesztivál

Díjak: női főszereplő Maruša Majer Shooting Star Berlinale 2017, legjobb film Let's Cee Vienna, Arany Aréna Díj a legjobb nő főszereplőnek koprodukcióban készült filmben

 

Janez Burger (1965), rendező és forgatókönyvíró, filmrendezői és TV rendező szakon végzett Prágában (FAMU). Filmjei mindig jó fogadtatásra találnak világszerte nívós filmfesztiválokon és gyakran díjazzák őket. Ljubljanában él és dolgozik

Rudar / A bányász / The Miner (2017)100 min / nagyjátékfilm

Egy zasavjei bányász, akinek egy régi, befalazott járatot kell megnyitnia a bányában, a fal mögött olyan dolgokat tár fel, amire nem számít az elhagyott bányában. A film egy Szlovéniában letelepedett férfi szemszögéből tárja fel a szlovén történelem sötét napjait és az egyszerű bányász emberiességében keresi a megoldást az emberek közti bonyolult megosztottságra.Stáblista:

Rendező: Hanna Slak

Forgatókönyvíró: Hanna Slak

Operatőr: Matthias Pilz

Zeneszerző: Amelie Legrand

Díszlettervező: Marco Juratovec

Jelmeztervező: Tina Bonča

Vágó: Vlado Gojun

Maszkmester: Tina Lasič Andrejević

Hangmérnök: Gabor Ripli

Producer: Miha Knific, Siniša Juričić

Társproducer: Michel BalaguéSzereplők

Leon Lučev, Marina Redžepović, Zala Đurić Ribič, Tin Marn, Boris Cavazza, Nikolaj Burger, Jure Henigman, Boris Petkovič

Gyártó: Nukleus film d.o.o.
Koprodukciós gyártó: Volte
Műszaki szolgáltatások: FS Viba film Ljubljana
Támogatta: Slovenski filmski center (Szlovén Filmközpont), SZK Közügynöksége

 

Nemzetközi fesztiválok: Varsó 2017, Solun 2017, Palm Springs 2018, Trieszt 2018, Cleveland 2018,

Go East Wiesbaden 2018, Cinequest 2018

Díjak: a legjobb férfi főszereplőnek szóló díj, Békedíj – tiszteletbeli diploma: Hanna Slak (36th Fajr International Film Festival –Irán), legjobb operatőr: Matthias Pilz ( SEEfest, Los Angeles – ZDA (2018 április /május)

 

Hanna Slak (1975, Varsó). A ljubljanai AGRFT UL szerzett diplomát. Több nemzetközi visszhangot keltett kisfilm szerzője; az Áramszünet (Brez štroma) című kisfilmért a legígéretesebb fiatal rendező díját kapja meg a Filmiskolák Fesztiválján Münchenben; a Reggel (Zjutro) című kisfilm a legjobb egyetemi hallgatói film elismerést kapja a FSF-n, első díj a klagenfurti 10. JUVENAL filmfesztiválon. Hanna Slak 1999-ben az év legígéretesebb szlovén filmalkotója. Első játékfilmje a Vakfolt (Slepa pega) Cottbusban a filmfesztivál ökumenikus zsűrijének díját kapja.Fountain (2017)

 Kisjátékfilm/ 15 / színes / DCP

 

 

2017-ben volt 100 éve, hogy Marcel Duchamp kiállította híres munkáját a Fountaint (Forrás), amely valójában egy piszoár volt. Az eredeti alkotás eltűnt, a másolatokat pedig botrányok övezik, mivel világszerte a kiállítások látogatói a tárgyat, annak alapvető rendeltetése szerint kísérlik meg használni.
A 100. évfordulón felmerül a kérdés: Ha valaki eredeti rendeltetési helyére helyezi vissza a tárgyat, az még műalkotásnak számít-e?

 

 

Stáblista:

 

 

Rendező  Goran Vojnović

Forgatókönyvíró:  Goran Vojnović

Operatőr:  Marko Brdar

Díszlettervező  Marco Juratovec

Vágó:  Ivor Ivezić

Jelmeztervező:  Jelena Proković

Maszkmester:  Anja Borchi

Hangtervező  Boštjan Kačičnik

Producer  Boštjan Ikovic

 

Szereplők

Francesco Borchi (Pippo), Bojan Emeršič (Zlatko), Moamer Kasumović (Edin), Jernej Šugman (Jože)

 

 

 

Gyártó: Arsmedia

Műszaki szolgáltatások: FS Viba film Ljubljana
Támogatta: Slovenski filmski center, (Szlovén Filmközpont), SZK közügynöksége

 

 

Goran Vojnović (1980), rendező és író. Filmalkotásai között számos kisfilm mellett két nagyjátékfilm is szerepel: Piran Pirano és a Čefurji raus!, amelyet azonos című első regénye alapján készített (a regényért a Prešeren Alap díját nyerte el és a legjobb regényért járó Kresnik Díjat). 2012-ben jelent meg második regénye: Jugoszlávia, az én hazám (Jugoslavija, moja dežela), tavaly pedig a harmadik regénye, Füge (Figa) címmel.

 

Playing Men (2017)

dokumentumfilm/60′/ színes/ DCP

 

 

A férfiakról és a játékról szóló dokumentumfilm felvétele közben a rendező mély alkotói válságba zuhan. A következő időszakban környezetét a játék részeként megpróbálja megélni. A gyermekkori emlékek és a befejezetlen projekt képei a gesztus abszurditásáról szóló ódában fonódnak össze.

 

Rendező  Matjaž Ivanišin

Forgatókönyvíró  Matjaž Ivanišin

Operatőr  Gregor Božič

Vágó  Matic Drakulić

Hangmérnök  Borna Buljević

Hangrögzítő  Ivan Antić

Producer  Marina Gumzi

 

 

Gyártó  NOSOROGI

Koprodukciós gyártó  Restart

Támogatta: (Szlovén Filmközpont), SZK Közügynöksége

 

 

Matjaž Ivanišin (1981), filmrendezői és TV-rendezői diploma AGRFT UL, kulturális egyéni vállalkozóként dolgozik. Játék- és dokumentumfilmjeiért több hazai és nemzetközi díjat kapott. Lásd. Minden jó sztori szerelmi történet (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba)

Nemzetközi fesztiválok: FIDMarseille, Sarajevo Film Festival, Entrevues Belfort

Díjak: Georges de Beauregard - díj (FIDMarseille), a 20. Szlovén Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmje, mozi bemutatói díj (Entrevues Belfort)

 

http://www.bpfilm.hu/

TOP