Popcorn

Török Ferenc 1945 című filmjével nyílik meg a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál

Török Ferenc 1945 című filmjével nyílik meg pénteken este a lengyel fővárosban a zsidó kultúra és hagyomány népszerűsítését célzó hétnapos nemzetközi filmszemle, a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál.

 Török Ferenc többször díjazott, egyebek mellett a Berlinalén, a San Franciscó-i Zsidó Filmfesztiválon, a Jeruzsálemi Filmfesztiválon kitüntetett alkotását a varsói szemle nyitógáláján, a lengyelországi magyar évad keretében vetítik a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában (POLIN).
    A filmet augusztusban a nyugat-lengyelországi Wroclawban rendezett Új horizontok című nemzetközi filmmustrán is bemutatták a rendező jelenlétében.
    Az idei varsói zsidó filmfesztivál vetítéseire a nagyszabású varsói zsidóságtörténeti komplexumban (POLIN) és a fővárosi Zsidó Kulturális Központban (JCC) kerül sor.
    A fesztivál fődíjáért, Dávid Kamerájáért nyolc játékfilm és tíz dokumentumfilm száll versenybe. A versenyprogramban mutatják be többek között Sámuel Maóz izraeli filmrendező Foxtrot című játékfilmjét is, mely az izraeli filmakadémia több díját, valamint a velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlánját nyerte el.
    A varsói Magyar Kulturális Intézet - az ünnepi nyitóest társszervezője - az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézte: a varsói filmszemle programjában a korábbi évekbenis szerepeltek magyar alkotások, többek között 2008-ban Nemes Jeles László Türelem című első kisfilmje nyerte meg a fődíjat a rövidfilm kategóriában. A zsidó témájú filmfesztiválnak is otthont adó POLIN mozitermében tartották meg tavaly januárban az Oscar-díjas Saul fia című film lengyelországi bemutatóját is.

MTI

TOP