Popcorn

SZLOVÉN FILMNAPOK

2017. október 13. és 15. között idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak, amely keretén belül a magyar közönség három szlovén filmet, az Éjszakai élet-et (Damjan Kozole), a Nika-t (Slobodan Maksimović) és a Houston, van egy kis gondunk! (Žiga Virc) c. filmet tekintheti meg. Az eseményt a Szlovén Filmközpont és a BudapestFilm Zrt., a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Program:

2017. október 13.
18.30: 
Éjszakai élet | Nočno življenje | Nightlife
20.45: 
Houston, van egy kis gondunk! | Houston, imamo problem! | Houston, we have a problem!

2017. október 14.
18.30: 
Houston, van egy kis gondunk! | Houston, imamo problem! | Houston, we have a problem!
20.30: 
Nika

2017. október 15.
18.30: 
Nika
20.30: 
Éjszakai élet | Nočno življenje | Nightlife

 

http://toldimozi.hu/programok/szloven-filmnapok-2017

 

Éjszakai élet

rendezte Damjan Kozole

Nočno življenje/ Nightlife, 2016, DCP 2K, 1:2.35, c, 85 perc

Az éjszaka közepén közismert sztárügyvédet találnak a járdán fekve a Ljubljanán keresztül vezető főút mentén. Félájultan, vérbefagyottan hever, testét kutyaharapások borítják.
Míg a kórházban az orvosok az életéért küzdenek, a felesége szembesül legmélyebb félelmeivel. Ezen az éjszakán minden, az életében fontos erkölcsi normát megszeg.

" Ez a film egy olyan társadalomról szól, ahol a félelem a hajtóerő. Nem kínál egyszerű megoldásokat, életünk törékeny mivoltával foglalkozik és azzal, miként függ össze egymással minden. Megmutatja, hogy vannak sebek, amelyek soha sem gyógyulnak - mert az emberek jobban marnak, mint a kutyák.” Damjan Kozole

»Az Éjszakai élet elsősorban Zemljič egykezese, akinek szinte szótlan játéka az érzelmi intenzitás minimalista mesterkurzusa, a hideg nyugalom maszkja mögött minduntalan fel-felsejlenek a szomorúság szeizmikus rezgései /…/, Az operatőr Miladin Čolakovi

pedig felfesti mögé a kórházi folyosók hideg kékjét és a kihalt éjszakai utcák noir világát.

- Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

 

Fesztiválok: Kolozsvár – Erdély IFF 2017, Jeonju IFF 2017, Isztambul FF 2017, Cleveland FF 2017, Let’s CEE FF Bécs 2017, FEST Belgrád 2017, Szófia IFF 2017, Reykjavik – Stockfish FF 2017, Trieszt FF 2017, CineDays Skopje IFF 2016, Braunschweig IFF 2016, Cottbus FF 2016, Arras FF 2016, Miskolc IFF 2016, Szarajevó FF 2016.

Díjak: a legjobb rendezői Kristály Glóbusz (Karlovy Vary IFF 2016), A Legjobb Rendezői Díj (Zadar Avvantura FF 2016), Vesna-díj a legjobb rendezőnek, a legjobb színésznőnek, a legjobb férfi mellékszereplőnek, a legjobb díszlettervezőnek járó díj (FSF 2017).

rendező Damjan Kozole forgatókönyvíró Damjan Kozole, Ognjen Sviličić, Urša Menart operatőr Miladin Čolaković vágó Jurij Moškon, Ivo Trajkov music Kostov, Silence hangmérnök Igor Čamo, Julij Zornik, Gašper Loborec díszlettervező Dušan Milavec, Neža Zinajić jelmeztervező Zora Stančič maszkmester Mojca Gorogranc Petrushevska ▪ szereplők Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić, Petre Arsovski, Jana Zupančič, Dejan Spasić, Peter Musevski, Matija Vastl, Mojca Partljič, Blaž Šef, Andrej Murenc ▪ production Vertigo producer Danijel Hočevar co-production Sisters and Brother Mitevski, SCCA/pro.ba társproducer Amra Bakšić Čamo & Adis Đapo co-funding Slovenian Film Centre, Macedonian Film Agency, Film Fund Sarajevo, FS Viba film

 

 

Damjan Kozole (1964) díjnyertes szlovén filmalkotó, kilenc játékfilm és két dokumentumfilm rendezője, a Pótalkatrészek című, kritikusok által is elismert filmet (2003) az 53. Berlini Filmfesztiválon Arany Medvére jelölték; a Szlovén lány (2009) alkotója, amelyet 2009-ben mutattak be Torontóban, Busanban és a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon; az Éjszakai élet (2016), elnyerte a legjobb rendezőnek járó Kristály Glóbuszt az 51. Nemzetközi Filmfesztiválon Karlovy Varyban.

2008-ban a Sight & Sound Kozole Pótalkatrészek című filmjét a tíz legfontosabb filmalkotás közé sorolta az Új Európában. 2005-ben az Amerikai Filmintézet adott otthont Damjan Kozole filmjei retrospektív vetítésének az USA-ban és Kanadában, 2012-ben pedig Életmű Díjat kapott (Lifetime Achievement Award, a római Med Filmfesztiválon, Olaszországban.

Válogatott filmográfia (2010-től)

_Éjszakai élet 2016 játékfilm _Határok 2016 kisdokumentumfilm_Ulay: Project Cancer 2013 dokumentumfilm _Hosszú vakáció 2012 dokumentumfilm

VERTIGO ▪ Danjiel Hočevar ▪ Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ▪ www.vertigo

 

 

 

Houston, van egy kis gondunk!

rendezte Žiga Virc

Houston, imamo problem! /Houston, We Have a Problem!, 2016, DCP, 16:9, színes, 90 perc

 

1961 márciusában Jugoszlávia eladta titkos űrprogramját az USA-nak. Két hónappal később Kennedy bejelentette az USA holdraszállási tervét.
Sokan úgy vélik, hogy Tito jugoszláv elnök az űrkutatásban megmentette az USA "hírnevét" azzal, hogy eladta neki a jugoszláv űrrepülési technológiát.
A film története valóságos tényeken alapul, és valós események ihlették.

»Filmalkotóként már évek óta áthat az USA és az egykori Szovjetunió közötti űrkutatási verseny szelleme, Tito titkos földalatti létesítményeinek titkai és az ezekkel kapcsolatos összeesküvés elméletek. Ez ihlette a film készítését, amely a nézőt a bemutatott tényekkel kapcsolatos kritikus álláspontra készteti.«

 

Žiga Virc

"Ha nem is történt meg, akkor is igaz – ez a legfontosabb üzenete,"

Slavoj Žižek

Vesna a legjobb nagyjátékfilmért, a legjobb férfi főszerepért (Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić) és a legjobb montázsért - FSF, Portorož 2016.

Fesztiválok: Tribeca, Karlovy Vary, Warsaw, BFI London, IDFA Amsterdam, Cottbus, Zurich, Minsk, Stockholm, Arras, Pula, FSF, Prizren, Isztambul…

Díjak: A Legjobb Játékfilm Szlovén Filmfesztivál 2016, szlovén nevezés az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában 2017.

rendező Žiga Virc

forgatókönyvíró Boštjan Virc, Žiga Virc

operatőr Andrej Virc

 

production Studio Virc

producer Boštjan Virc

co-production Nukleus film, Sutor Kolonko

társproducerek Siniša Juričić, Ingmar Trost

co-funding Slovenian Film Centre, MEDIA, Eurimages, Croatian Audiovisual Centre, HBO Europe, WDR Germany, Doha Film Institute Qatar, RTV Slovenija, Viba film

 

Žiga Virc (1987) filmrendező, Trieszt a miénk! című rövidfilmjét jelölték a 2010-es diák Oszkár-díjra (Student Academy Awards). Művei nemzetközileg is figyelemre méltóak drámai vizuális stílusukért, a zenéjük miatt a feszültség megteremtésében, a narratív struktúra részletes megközelítése és vonzóvá tétele miatt a széles közönség számára.

Válogatott filmográfia

Houston, van egy kis gondunk!, 2016, docu-fiction

Félhold a havasi gyopárok felett, 2013, dokumentumfilm

Mira Marko Debelak, 2013, dokumentumfilm

Trieszt a miénk!, 2010, kisfilm

 

 

 

 

Nika

rendezte Slobodan Maksimović

Nika, 2016, DCP, 16:9, színes, 90 perc

Nika tizenhét éves lány, a gokart versenyzés rajongója. Apja profi versenyautó pilóta, aki autóbalesetben hunyt el. Tőle kapott ihletet lánya erre a sportra. Nika édesanyja, Mojca attól fél, hogy férje halála után elveszítheti egyetlen lányát is. Azonban tilalmaival ellentétes hatást ér el, mint amit szeretne.
A film szól a tinikről, családról, lázadásról, konfliktusokról, megértésről és a szerelemről. Amikor anyja és lánya végre meghallgatják egymást, beindul a nyertes futam.

Slobodan Maksimović: «Ha fiatalokból álló zsűri ítéli meg a díjat, az aranyat ér. Örülök, hogy a nézők élvezték a filmet, drukkoltak, tapsoltak és hangosan is kifejezték tetszésüket. Ilyen hangulatot csak őszinte fiatalok körében lehetséges átélni.«

 

Fesztiválok és díjak: A Nika a Zlin Filmfesztiválon került bemutatásra 2016-ban. A Motovun Filmfesztiválon (Horvátország) a legjobb ifjúsági film díját nyerte el. 2017-ben kínai filmturnéra válogatták be a filmet.

 

 

rendező Slobodan Maksimović

forgatókönyvíró Matjaž Pikalo, Slobodan Maksimović

operatőr Predrag Dubravčić

vágó Jurij Moškon

zene Miha Guštin, Peter Dekleva

hangmérnök Julij Zornik

production design Marko Juratovec

jelmeztervező Tatjana Birgmajer

 

szereplők Ylenia Mahnič, Marjuta Slamič, Sebastian Cavazza, Benjamin Krnetić, Gašper Tič, Nenad Tokalić, Gojmir Lešnjak, Primož Pirnat, Borut Veselko, Patrik Škvarč

 

production Nora Production Group

producer Darko Vinkl

co-production RTV Slovenija

társproducerek Bistra Borak, Miha Hočevar, Alan Vitezič

co-funding Slovenian Film Centre, Viba film

 

Slobodan Maksimović (1975), rendező és forgatókönyvíró. Két kisfilmje a 1/2 (bemutató a 60. Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon – Tous Les Cinemas Du Monde Section) és az AgapE több mint 30 nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt és 14 nemzetközi díjat nyert. Első filmje a Köszönet Sunderlandért, elnyerte a legjobb filmért járó Vesna díjat a 15. Szlovén Filmfesztiválon.

 

Válogatott filmográfia (2010-től)

Nika, 2016, játékfilm

Technology for the People, 2015, dokumentumfilm

Az elfelejtettek, 2015, dokumentumfilm

Köszönet Sunderlandért, 2012, játékfilm

 

Slovenia’s Candidature for EuroBasket 2013, 2010, kisfilm

www.bpfil.hu

TOP