Popcorn

Indiai Filmhét

India 70 éve, 1947. augusztus 15-én nyerte el függetlenségét. A 70. évfordulót az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ is számos programmal ünnepli meg. Ez alkalomból 2017. október 5-11. között Indiai Filmhetet rendezünk a Puskin Moziban.

 

A Filmhéten a kortárs indiai filmalkotások mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb filmklasszikusai is szerepelnek a válogatásban. A programot Őexc. Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete nyitja meg 2017. október 5-én. A Fesztivál hét napja alatt 7 hindí nyelvű filmet láthat majd a közönség magyar felirattal.

 

Az indiai filmekről:

Az indiai filmipar a világ évente legtöbb filmet termelő és egyik legdinamikusabban fejlődő filmgyártása, és az itt készülő évi 900-1000 filmnek nagyjából egyötödét teszik ki a Mumbaiban és környékén forgatott, hindi nyelvű, ún. „bollywoodi” filmek. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán, mivel a hagyományos „maszáláfilmnek” nevezett műfaji keverékekhez hasonló darabok sehol máshol nem készülnek, ugyanakkor gyökereik a több ezer éves indiai kulturális hagyományokhoz nyúlnak vissza. A bollywoodi filmek rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek egymással (pl. szerelmi románc, vígjáték, akciójelenetek, melodráma), és ezzel a közönség szinte minden rétegét és korosztályát képesek megszólítani. Szinte elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek, melyekben a sztárok különleges helyszíneken, óriási tánckarral és számos egzotikus jelmezt felvonultatva kápráztatják el a közönséget. Az elmúlt évtizedben az indiai filmek egyre több nyugati hatást olvasztottak magukba, ám ez csak még változatosabbá tette az amúgy is rendkívül színes bollywoodi filmipart: filmtermésében a klasszikus maszáláfilmek mellett ma már megtalálhatóak többek között a fiatalos hangvételű, modern romantikus komédiák, a profin megkoreografált, számos speciális effektet beépítő akciófilmek, vagy a nyugati fesztiválokon nagy sikereket arató, szerzői filmhez erősen közelítő szatírák és kisrealista darabok.

 

CSÜTÖRTÖK - 2017. október 5.

 

18.00

 

Bádzsíráó Masztání (Bajirao Mastani)

 

Színes indiai történelmi románc / Indian  epic historical romance, 2015, 158 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Sanjay Leela Bhansali

forgatókönyvíró/screenplay: Prakash R. Kapadia
zeneszerző/music: Sanjay Leela Bhansali, Sanchit Balhara

operatőr/cinematography: Sudeep Chatterjee
vágó/edited by: Rajesh G. Pandey

 

Szereplők/Cast: Ranveer SinghPriyanka ChopraDeepika Padukone

 

A csak grandiózus filmeket jegyző rendező, Sanjay Leela Bhansali két történelmi alak legendákkal átszőtt szerelméhez nyúlt, amikor elkészítette a Bádzsíráó Masztánít. Története az 1700-as évek első felében játszódik, főhőse pedig Bádzsíráó, a Marátha Birodalom kormányzója, akit India történetének egyik legkiemelkedőbb hadvezéreként tartanak számon. A hindu Bádzsíráó őszintén szerette feleségét, de politikai okokból elvett egy muszlim hercegnőt is. Masztání így került az udvarba, ahol azonban vallása miatt nem fogadta be Bádzsíráó családja. A második felesége iránt gyengéd érzelmeket tápláló férfi soha nem vesztett csatát, de úgy tűnik, a szerelmüket fenyegető veszélyt nem fogja tudni legyőzni.

 

A bevételi rekordokat döntő Bádzsíráó Masztání igazi sztárparádét vonultat fel. A címszerepekben Ranveer Singh és Deepika Padukone, míg első feleségként Priyanka Chopra látható. A már a kilencvenes évek elejétől dédelgetett filmtervet Bhansali végül 2015-ben tudta tető alá hozni, mely elkészültekor az egyik legnagyobb költségvetésű indiai filmnek számított. A legrangosabb indiai filmes gálán, a Filmfare díjátadón összesen kilenc díjat nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női főszereplő díját is.

 

 

PÉNTEK - 2017. október 6.

 

18.00

 

Rajongó (Fan) 

 

Színes indiai pszichothriller / Indian psychological thriller, 2016, 138 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Maneesh Sharma

forgatókönyvíró/screenplay: Habib Faisal

zeneszerző/music: Andrea Guerra
operatőr/cinematography: Manu Anand
vágó/edited by: Namrata Rao

Szereplők/Cast: Shah Rukh Khan, Sayani Gupta, Taher Shabbir, Puja Panchkoty

 

Gaurav Csandaná, a delhi srác gyerekkora óta a bollywoodi filmsztár, Árjan Khanná bűvkörében él. Miután győzelmet arat egy Árjan-hasonmásversenyen, Mumbaiba utazik, hogy találkozzon bálványával. Az események itt azonban nem várt fordulatot vesznek: amikor Árjant egy színészkollégája lejáratja a sajtóban, az elvakult Gaurav túszul ejti az illetőt, és egy internetre feltöltött videóban nyilvános bocsánatkérésre kényszeríti. Gauravot letartóztatják, és ezután megtörténik a nagy találkozás: a csalódás azonban annál kegyetlenebb, amikor Gaurav szembesül vele, hogy Árjan nem csupán elítéli tettét, de azt is bevallja, ő maga adta a rendőrök kezére a fiút. A kiábrándult Gauravon elhatalmasodik a bosszúvágy, és megfogadja, többé nem ereszti Árjant a hálójából: utazzon bár Londonba vagy a Földközi-tengerhez, a színész, aki ellökte magától, nem szabadulhat tőle ezután.

 

Shah Rukh Khan, Bollywood „királya” saját filmes alteregóját és elszánt rajongóját mintegy énjének két feleként testesíti meg a feszült pszichológiai thriller hálás kettős szerepében. A Rajongó izgalmas történetében, ahol az utolsó pillanatig nem lankad a feszültség, a celebkultusz színéről és fonákjáról mesél – a sztár maszkja mögött rejlő hús-vér emberről és a hétköznapi emberben felszítható, őrülettel kacérkodó megszállottságról.

 

 

SZOMBAT - 2017. október 7.

 

18.00

 

Szerelmes történetek (Mohabbatein)

 

Színes indiai romantikus vígjáték/Indian romantic film, 2000, 216 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Aditya Chopra

forgatókönyvíró/screenplay: Aditya Chopra
zeneszerző/music: Jatin Pandit, Lalit Pandit

operatőr/cinematography: Manmohan Singh
vágó/edited by: V.V. Karnik, Taranjiet Singh, Namdhari

 

Szereplők/Cast: Amitabh Bachchan, Shah Rukh Khan, Uday Chopra, Jugal Hansraj, Jimmy Shergill, Shamita Shetty, Preeti Jhangiani, Kim Sharma, Aishwarya Rai Bachchan

 

Rádzs Árjan, a fiatal zenetanár állásért folyamodik a híres bentlakásos fiúiskolában, Gurukulban, melyet vasszigorral vezet az iskola rettegett igazgatója, Nárájan Sankar. Az életvidám tanár próbál lazítani az iskola szigorú szabályain, mely szerint a fiúk nem léphetnek ki az iskola területéről, nem ismerkedhetnek senkivel és teljesen elzárva kell, hogy éljenek a külvilágtól. Árjan titokban segíti a három fiút, Vickyt, Szamírt és Karant, hogy kijárhassanak és meghódíthassák szívük hölgyét, a dacos és önfejű milliomoslányt, Isikát, a bolondos, locsi-fecsi Szandzsút és az apósa házában magányra ítélt fiatal özvegyet, Kirant. Emiatt Nárájan Sankar folyamatos háborúban áll Árjannal, ám egy ponton kiderül, hogy mindkettőjüknek van egy eltemetett titok a múltjában.

 

A Szerelmes történetek a fiatalon befutott Aditya Chopra második filmje, mely ismét szupersztárrá tette a hetvenes évek legendás színészóriását, Amitabh Bachchant, akinek pályája a megelőző másfél évtizedben leáldozóban volt. Amitabh Bachchan és Shah Rukh Khan filmbeli jelenetei mára legendássá váltak, kettősüket Aishwarya Rai egészítik ki, azonban a filmet a hat fiatal színész sokszínű és élvezetes játéka teszi igazán érdekessé. A Szerelmes történetek az indai film legendás darabja, mely három Filmfare-díjat nyert (köztük Amitabh Bachchan és Shah Rukh Khan alakításáért) és további hét díjra jelölték.

 

 

 

 

 

 

VASÁRNAP - 2017. október 8.

 

18.00

 

Dzsódhá Akbar (Jodhaa Akbar)

 

Színes indiai romantikus történelmi dráma/Indian  historical romance film, 2008, 214 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Ashutosh Gowariker

forgatókönyvíró/screenplay: Haidar Ali, Ashutosh Gowariker
zeneszerző/music: A.R. Rahman

operatőr/cinematography: Kiran Deohans
vágó/edited by: Ballu Saluja

 

Szereplők/Cast: Hrithik Roshan, Aishwarya Rai Bachchan, Sonu Sood, Poonam Sinha, Suhasini Mulay, Ila Arun

 

A nagy muszlim hódító, Dzsalál-ud-Dín Mohammad Akbar isteni sugallatra úgy dönt, hogy a birodalom kiterjesztése és a hatalom megszilárdítása érdekében feleségül veszi az egyik hindu király lányát, Dzsódhá Báit. Dzsódhának minden porcikája tiltakozik a politikai házasság ellen, és a frigy feltételéül szabja, hogy megtarthassa saját vallását. Ám az esküvő után ennek ellenére sem engedi magához közel a férjét, így az uralkodónak a politikai cselszövések, csatározások és más gondok között még arra is rá kell jönnie, mivel hódíthatja meg gyönyörű felesége szívét.

 

Akbar az indiai történelem egyik leghíresebb uralkodója volt, akinek életéről és személyiségéről számtalan feljegyzés és legenda maradt fenn. Ashutosh Gowariker 2008-ban történelmi tényekre és mítoszokra támaszkodva készítette el az indiai filmtörténet egyik legnagyobb szuperprodukcióját, amelyet eredeti helyszíneken forgattak pazar korhű díszletekkel, jelmezekkel és ékszerekkel, grandiózus csatajelenetekkel és az Oscar-díjas A. R. Rahman zenéjével. A főszerepben az indiai film két szupersztárja, Aishwarya Rai és Hrithik Roshan látható.

 

 

HÉTFŐ - 2017. október 9.

 

18.00

 

Látszat (Dhrishyam)

 

Színes indiai thriller/Indian  thriller, 2015, 163 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Nishikant Kamat

forgatókönyvíró/screenplay: Upendra Sidhaye
zeneszerző/music: Vishal Bhardwaj

operatőr/cinematography: Avinash Arun
vágó/edited by: Aarif Sheikh

 

Szereplők/Cast: Ajay Devgan, Shriya Saran, Ishita Dutta, Mrinal Jadhav, Kamlesh Sawant, Tabu

 

Vidzsaj Szálgáonkár egy kábeltévé-szolgáltató vezetője, aki a családi fészek nyugalma helyett gyakran még az éjszakát is videózással tölti a munkahelyén. Egy napon nagyobbik lányát kompromittáló képekkel kezdi zsarolni egy tinédzser, aki azonban egy szerencsétlen kimenetelű összetűzésben életét veszti. Az iskolai végzettséggel nem rendelkező, ám annál több hétköznapi rafinériával és filmekből ellesett trükkel felvértezett Vidzsaj briliáns tervet eszel ki, hogy családjának alibit igazoljon. Azzal azonban egyikük sem számol, hogy az áldozat anyja nem más, mint egy mindenre elszánt rendőrfelügyelő. Könyörtelen macska-egér játék veszi kezdetét, amelyben a törvény emberei is egyre kevésbé tartják be a szabályokat.

 

Az azonos című, 2013-as malajálam nyelvű film sokadik feldolgozása egyszerre a bűn és bűnhődés témája körül forgó, lebilincselő moralitásjáték, valamint az utolsó pillanatig meglepetéseket tartogató, csavaros thriller.

 

 

KEDD - 2017. október 10.

 

18.00

 

Szultán (Sultan)

 

Színes indiai romantikus sportfilm/Indian romantic sports film, 2016, 170 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian


rendező/directed by: Ali Abbas Zafar

zeneszerző/music: Julius Packiam
operatőr/cinematography: Artur Zurawski
vágó/edited by: Rameshwar S., Bhagat

 

Szereplők/Cast: Salman Khan, Anushka Sharma, Randeep Hooda, Marko Zaror, Amit Sadh, Ron Smoorenburg, Kabir Khan

 

Szultán élete új fordulatot vesz, mikor meglátja Árfát, a profi sportversenyeken induló birkózónőt. A lány ugyan szimpatizál az alacsony sorból származó férfival, de közli vele, hogy csak egy sikeres birkózóhoz lenne hajlandó hozzámenni. Szultán ekkor elhatározza, hogy meghódítja a lányt, és ha ehhez az kell, akkor kemény edzés után meg fogja nyerni az állami bajnokságot. Nyolc évvel később Szultán már középkorú, visszavonult birkózóbajnok, akit már nem hatnak meg az élet dolgai. Amikor felkérik, hogy lépjen be egy harcművészeti ligába, teljesen elzárkózik az ötlettől. A csapat edzőjének fia nyomozásba kezd, hogy kiderítse, Szultán hogyan jutott a csúcsról idáig.

Ali Abbas Zafar harmadik játékfilmje egy látványos akciójelenetekkel elmesélt történet szerelemről, elhivatottságról és a kockázatról, amit vállalni kell a siker érdekében. Az 2016-ban bemutatott, öt Filmfare-díjra jelölt film jelenleg India hatodik legnagyobb bevételt termelő mozifilmje.

 

 

SZERDA - 2017. október 11.

 

18.00

 

Légihíd (Airlift)

 

Színes indiai háborús dráma /Indian war drama, 2016, 125 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Raja Krishna Menon

forgatókönyvíró/screenplay: Ritesh Shah, Suresh Nair, Raja Menon, Rahul Nangia
zeneszerző/music: Arijit Dutta

operatőr/cinematography: Priya Seth
vágó/edited by: Hemanti Sarkar

 

Szereplők/Cast: Akshay Kumar, Nimrat Kaur, Kumud Mishra

 

Randzsít Katjál Kuvaitban élő sikeres indiai üzletember, aki mindenben csak a saját hasznát keresi és egy jó üzlet érdekében még a saját barátain is átgázol. Őt és környezetét sokként éri a hír, amikor az iraki csapatok 1990 augusztusában lerohanják Kuvaitot és az országban élő indiaiak hirtelen a háborús övezet közepén találják magukat. Katjál iraki üzleti kapcsolatainak köszönhetően bizonyos védettséget élvez, aminek segítségével képes valamennyire megvédeni családját, barátait és cége alkalmazottait. Őt is megdöbbenti azonban, amikor egyre több egyszerű indiai vár tőle segítséget, és rájön, hogy már több ezer honfitársának kellene védelmet nyújtania és kimenekítenie őket a háború sújtotta országból és a folytonos életveszélyből.

 

A valós történelmi eseményeken alapuló izgalmas háborús film a Kuvaitban rekedt külföldiek szemszögéből mutatja meg az ismert konfliktust és a főhős pszichológiai drámájára helyezi a hangsúlyt. A mű, melyben sokak szerint Akshay Kumar élete legjobb alakítását nyújtotta, számos jelölést és díjat kapott és a 2016-os év negyedik legnagyobb bevételt hozó bollywoodi filmje lett.

 

 

 

A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítjük.

 

Jegyek szeptember végétől 1300 ft-ért válthatók a Puskin Mozi pénztárában.

Jegyvásárlás: www.puskinmozi.hu

 

További információ: http://www.indianembassy.hu/?p=143293 vagy www.puskinmozi.hu

 

 

 

TOP