Popcorn

TÖRÖK FILMNAPOK

Április 29-30-án Török Filmnapok lesz Budapesten, a Puskin Moziban. A rendezvényen 4 kortárs török filmet láthat a közönség. A belépés ingyenes, jegyek a mozi pénztárában igényelhetők.

 

április 29., 18:30

Puskin Mozi, Budapest, Kossuth Lajos u. 18, 1053

Az apám és a fiam

feliratos, török filmdráma, 108 perc, 2005

Rendező: Çağan Irmak

Sadık Isztambulba megy, hogy újságírást tanuljon. Ezzel feldühíti apját, Hüseyint, aki azt szeretné, hogy fia agrármérnök legyen, és átvegye a családi vállalkozást. Sadık egyetemi évei alatt politikai tevékenységbe kezd, ezért apja kitagadja. Azonban még nehezebb megpróbáltatások várnak Sadıkra. 1980. szeptember 12-én, azon a napon, amikor Törökországban a tábornokok felfüggesztették az alkotmányt és átvették a hatalmat, Sadık feleségénél beindul a szülés, de a kijárási tilalom miatt nem jutnak el a kórházba. Az asszony egy parkban ad életet fiának, ő maga pedig belehal a szülésbe. Sadıkot politikai tevékenység miatt három év börtönbüntetésre ítélik, egészsége teljesen megromlik. Szabadulása után néhány évvel megtudja, hogy halálos beteg. Nincs más választása, fiával együtt visszamegy családjához, de az apja továbbra sem beszél vele. A kisfiú egy teljesen új környezetben találja magát, amelyet igyekszik megismerni, miközben felszakadnak a régi sebek.

 

 

április 29., 21:00

Puskin Mozi, Budapest, Kossuth Lajos u. 18, 1053

Mumus

feliratos, török filmdráma, 94 perc, 2009

Rendező: Atalay Taşdiken

Ayşe és Ahmet nagyapjukkal, Hasannal élnek, mert édesanyjuk halála után apjuk új felesége nem akarja őket a háznál. Hasan szomszédja azzal az ötlettel áll elő, hogy Ayse dolgozhatna szobalányként a városban a gazdagok házában, de az ötlet egyáltalán nem tetszik Hasannak. Váratlanul levelet kapnak a lányától, Fatmától Németországból, hogy a gyerekeket magához venné. Ahmet mindentől, még a kísértetektől is meg akarja védeni kishúgát. Ágyneműjükkel minden éjjel felmásznak a háztetőre, és a csillagos ég alatt beszélgetnek álmaikról. Hamarosan minden reményük Németországhoz kötődik, ám egy második levél is jön Fatmától, aki azt írja, nem lesz könnyű megszerezni az áttelepüléshez szükséges iratokat. Meglátogathatják, de a végleges költözésig még két évet várniuk kell. 

 

 

április 30., 18:30

Puskin Mozi, Budapest, Kossuth Lajos u. 18, 1053

A káosz osztály

feliratos, török komédia, 90 perc, 1975

Rendező: Ertem Eğilmez

Egy magániskola diákjainak kalandos történetével ismerkedhetünk meg, akik az új iskolaigazgató érkezésével próbálnak megbarátkozni. Mahmut Hodzsa, aki új még az iskolában, próbálja móresre tanítani a irodalom tagozatos diákokat, akik rossz magatartásukról híresek; állandóan puskáznak egymásról, ellógnak az órákról, gúnyolódnak a tanárokon.  De a csíntevések mellett komoly események tanúi is lehetünk. A film a klasszikus török humor világát mutatja meg a nézőknek.

 

 

április 30., 20:30

Puskin Mozi, Budapest, Kossuth Lajos u. 18, 1053

Két nyelv, egy élet

feliratos, török filmdráma, 81 perc, 2008

Rendező: Orhan Eskiköy,Özgür Doğan

A film egy friss dilomás török tanár egy évét mesélni el, aki egy távoli kurd faluba megy tanítani. A gyerekekkel nem beszél közös nyelvet, a falusiakkal nem találja a közös hangot, a kulturális különbségek átjárják a mindennapjait, de ahogy a tanár és a gyerekek egyre több időt töltenek együtt, más szemmel kezdenek tekinteni egymásra.

 

 

 

 

 

http://www.bpfilm.hu/

TOP