Kép-zelet

Magyarország a női erőemelés nagyhatalma

Budapesti családanya a fekve nyomás Európa-bajnoka – munka és család mellett most a vb-re készül

 

Tudta, hogy a női fekvenyomás egyik Európa-bajnoka egy magyar családanya, aki munka és háztartás mellett kőkemény edzéseken készül most a világbajnokságra? A budapesti Palágyi Zsanett (31) az egyik legsikeresebb szereplője a női erőemelő sportágnak, amely nemzetközi sikerei ellenére méltatlanul kevés figyelmet kap.

A májusban rendezendő, finnországi világbajnokságra készül Palágyi Zsanett erőemelő, a női fekve nyomás Európa-bajnoka.

A 63 kilogrammos kategóriában versenyző az erőemelés három fogásán (guggolás, felhúzás, fekve nyomás) belül a fekve nyomásra specializálódott. A magyar bajnokságokat magától értetődő természetességgel nyeri meg súlycsoportjában. Az apró termetű, budapesti hölgy 2017-ben a Balaton Kupán már 115 kilogramm súlyt nyomott ki, de az Eb-t 112,5 kilóval nyerte meg. Idei célja ambiciózus: 122,5 kilogrammra gyúr - ezúttal a kifejezés szó szerint értendő.

A magyar női erőemelő színtér körülbelül 150 versenyzőt jelent, akik zömmel Budapesten kívül edzenek. Sikereket főként a 84 kg feletti súlycsoportban érnek el, a nemzetközi mezőnyben is jegyzik a magyarokat. Az orosházi Szabó Ágnes például  szintén nagyon sikeres a kategóriájában. Zsanett édesapja, Palágyi József pedig a sportág Masters versenyzője. A legutóbbi Európa-bajnokságról a magyar csapat 5 aranyéremmel, 1 bronzzal jött haza.

Palágyi Zsanett sok magyar háziasszonynak mutathat példát, hiszen hatalmas áldozatokat hoz ő és családja is a sportsikerekért. Kislánya gondozása mellett a napközben a családi autómentő, autókölcsönző vállalkozásban dolgozik a fővárosi agglomerációban, majd minden hétköznap este fél 6-kor összepakolja az edzőfelszerelését, és az újpesti konditerem felé veszi az irányt, ahol teljes erőbedobással készül. "Nem csak fizikailag, hanem a magánélet, a munka és a sport összeegyeztetése miatt mentálisan és pszichikailag is igen keménynek kell lenni ehhez", vallja meg őszintén Zsanett.

A sportember egyébként eredetileg kajakozott, ám az egyik téli alapozó edzésen odakerült a konditerembe, és többé nem érdekelte más sportág. Első versenyén, a 2002-es magyar bajnokságon már 4. helyezett lett. Az erőemelésben sok sportágtól eltérően működik az életkor: ő 31 évesen úgy érzi, most lett igazán felnőtt versenyző, és a következő esztendőkben lesz képes elérni a legjobb eredményeket.

Mint mondja, az ő edzésmunkájához nem szükséges nagyon komplikált gépeket, eszközöket alkalmazni, azért is szereti a spártai módon felszerelt, szuterénben működő edzőtermet Újpesten.

Az viszont már meglepőbb, hogy a sportág támogatása, szponzorálása gyakorlatilag nulla, a válogatott mezt is versenyzők veszik meg - még az Európa-bajnok is. A sikerekről a közvélemény sem igen tud. Pedig a május 13-19. között Helsinkiben megrendezendő erőemelő világbajnokságon a magyar jelenlét várható, miközben magát az eseményt a helyszínen is 4-5 ezer ember követi. Lenne tehát miért segíteni a bajnokot, aki maga állja utazási, nevezési költségeit az idei versenyeken - az idén először már kapott támogatást a XV. kerületi önkormányzattól, ám további szponzorokra lenne szükség a kiemelkedő eredmények megtartásához.

 

Idei versenyek még a 2018. május 18.-i világbajnokságot követően:

2018. 08. 9-12 Franciaország, Bordeaux  - Európa bajnokság,

2018. 09. 15-16 Magyarország, Baja - Csapat Bajnokság


2018. 09. 21-23 Spanyolország, Barcelona - Arnold Classic kupa

 

 

A Kultúr Kalandor Egyesület támogatja Palágyi Zsanettet.

TOP