Kép-zelet

Szelek szárnyán, szirmok hátán – új kiállítás a Természettudományi Múzeumban

A JPM Természettudományi Osztályának gyűjteményi anyagából kialakított időszakos kiállítása a márciusi környezetvédelmi jeles napokhoz kapcsolódva két témakört igyekszik feltárni.

gyrészt a Víz Világnapjához (március 22.) kapcsolódva a nádasok, vízpartok élővilágát mutatja be, különös tekintettel a vízimadarak rejtett életmódjára. A madarakat bemutató kiállítás tematikus kiegészítése a Madarak földön, égen fotókiállításnak is, mely az új tárlattal párhuzamosan továbbra is megtekinthető. A vízimadarak mellett nagy számban megcsodálhatóak a változatos színezetű és méretű madártojások is, melyek gyűjteménye országosan egyedülálló a JPM Természettudományi Múzeumában.

 

A kiállítás másik részlege egy bevezetésre váró új természetvédelmi jeles nap – március 10., a Beporzók Napja – kapcsán a virágokat megporzó rovarok sokféleségét, és a növények az evolúció során kialakult, gyakran „rafináltnak” tűnő technikáit mutatja be. A Beporzók Napja a rovarmegporzás nélkülözhetetlen voltára hívja fel a figyelmet: vannak tájak, ahol az eltűnő méheket már kézi megporzással kell pótolni, melynek sziszifuszi munkáját az emberiség megspórolhatná magának, ha kellően meg tudná becsülni és óvni a megporzásra az evolúció során tökéletesedett szervezeteket: a rovarokat.

 

Mindennapi élelmiszereink közel egyharmadához szükség van a rovarmegporzásra. Az utóbbi évtizedekben méhek sokasága tűnt el a földről, így neves kutatóintézetek már robotrepülők által végzett megporzással is kísérleteznek. Hazai tudósok és természetvédelmi szerveztek, akik az előbb említettnél természetesebb megoldások fenntartására törekszenek, javasolják március 10-ét újabb környezetvédelmi jeles napként, a Beporzók Napjaként bevezetni.

 

A fenti témakörökhöz kapcsolódva környezeti nevelési céllal több korosztálynak is tartanak múzeumi foglalkozásokat a JPM Természettudományi Osztályának szakemberei.

 

Janus Pannonius Múzeum

TOP