Kép-zelet

Hintaló-kiállítás nyílik a Nagytétényi Kastélymúzeumban

Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása címmel különleges kiállítás nyílik november 25-én a Nagytétényi Kastélymúzeumban; a tárlaton, tisztelegve a közelmúltban 400. születésnapjukat ünneplő faparipák előtt, egy magángyűjtemény legszebb darabjait mutatják be kiegészülve az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival.

A kiállítóhely MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az Iparművészeti Múzeum kiállítóhelyén, a Nagytétényi Kastélymúzeumban látható kiállítás anyaga egy féltő gondossággal összerakott magángyűjteményből származik, amely a múzeum néhány műtárgyával egészül ki. Mint írják, Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteménye három évtized alatt alakult ki. Ők nem csupán játékszergyűjtők: érdeklődésük kiterjed minden olyan művészeti ágra, amelyben témává váltak, otthonra leltek gyermekkori kedvenceik. Keresik-kutatják a hintalovak felbukkanását a festészetben, a szobrászatban, az irodalomban, a komoly- és könnyűzenében, a színház-, a fotóművészetben, az iparművészek megálmodta tárgyakban, szakrális ünnepeink szimbolikájában.
    E sokrétű, több mint kétezer elemet felölelő gyűjteményből válogatott műalkotásokkal lepik meg a Nagytétényi Kastély látogatóit a 2018. január 14-ig látható kiállításon. A látogatók megismerkedhetnek a hintalovak rövid történetével, a legfiatalabbak pedig hintalovakon is "vágtázhatnak". Mint írják, a tárlat egyik attrakciója, a hatalmas méretű, rendhagyó történettel rendelkező mezőhegyesi hintaló lesz, mely tulajdonosa, Csanádi István jóvoltából szerepelhet a többi különlegesség közt.
    "Különböző korokban, eltérő célból, változatos anyagokból, sokféle technikával készült tárgyak együttesét vonultatja fel a tárlat, azzal a hangsúllyal, hogy a hintaló-barátság nem csak a gyermekkor sajátja" - olvasható a múzeum közleményében.

MTI

TOP