Kép-zelet

Érdekességek, titkok a hódoltság kori éremleletekről

Meghatározó időszak volt hazánk történelmében a török hódoltság kora. Hol és milyen éremleletek kerültek elő Baranya megyében? Hogyan rejtették el vész esetén az értékeket? Megtudhatjuk azon az előadáson, amelyet Nagy Balázs tart 2016. május 7-én 16.30-kor a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan utca 4.) a Nagyító alatt a pénz” – Érem- és kincsleletek Baranya megyében című kiállításhoz kapcsolódóan.

Az 1526. évi mohácsi csatavesztés előrevetítette a középkori Magyar Királyság további sorsát. Pécs elfoglalása 1543-ban történt meg, a törökök a hatalmukat a Dél-Dunántúlon Szigetvár 1566. évi elfoglalásával szilárdították meg. Pécs és a Dél-Dunántúl 1686-ig volt az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt.

 

A Baranya megye területén előkerült hódoltság kori éremleletek a korszak háborús eseményeihez kapcsolódnak. A megye háborús érintettségét jól tükrözi a korszakból származó éremleletek rendkívül magas száma: összesen 43 leletegyüttes. Összehasonlításképp: a több mint kétszer hosszabb ideig tartó római korból mindössze 8 éremlelet ismert.

 

Hol és milyen leletek kerültek elő? Hogyan rejtették el vész esetén az értékeket? Hol került elő és hány darab éremből áll a megye legnagyobb éremlelete? Megtudhatjuk az előadáson.

 

Az előadás végén a résztvevők ez alkalommal is kipróbálhatják az érempénz verést valódi verőtővel!

 

Janus Pannonius Múzeum

TOP