Kép-zelet

Előadások és kirándulás a Régészet Napján

Minden esztendőben május utolsó hetében rendezik meg a Régészet Napja című országos rendezvénysorozatot, amelyhez – immár hagyományosan – a Janus Pannonius Múzeum is csatlakozik. Idén a Janus Pannonius Múzeum által választott téma a szerzetesség lesz.

 

Május 26-án, pénteken két előadást hallhatunk a Pécsi Egyházmegye – Pécs, Magtár Látogatóközpont (Szent István tér 23.) konferenciatermében. 9.15 perctől Nagy Levente A mennyei sivatag, mint szakrális táj – töprengések a késő antik szerzetesség kezdeteiről címmel, majd 10.20 perctől Fedeles Tamás Isten emberei - Szerzetesség a középkori Dél-Dunántúlon címmel tart előadást.

 

A Régészet Napja rendezvény keretében "A lélek utazása a Níluson" címmel tárlatvezetést tart Tillai Gábor történész május 27-én, szombaton 10 órakor a Csontváry Múzeumban. A vezetésen a megváltott belépőjeggyel vehetnek részt az érdeklődők.

 

Május 27-én, szintén délelőtt a Jakab-hegyre indul túra. A találkozó 10.00 órakor lesz az Égervölgyi tónál. A Jakab-hegyen épült pálos kolostor történetéről és magáról a pálos rendről Kárpáti Gábor régész mesél a túra résztvevőinek, Szakács Péter pedig bemutatja Cserkút falu közösségét. A túravezető: Gábor Olivér régész (JPM). A túrán díjtalan a részvétel.

 

A Régészet Napja megszervezésében a Janus Pannonius Múzeum együttműködő partnerei (szintén hagyományosan) a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem.

 

 

Janus Pannonius Múzeum

TOP