Kép-zelet

Húsvétkor is látogató a pécsi egyiptomi kiállítás

Április 14-étől 17-éig – azaz a húsvéti ünnep idején végig – látogatható a Kincsek a Nílus partjáról - Túlvilági utazás az ókori Egyiptomban című időszakos kiállítás Pécsett. A Csontváry Múzeumban és a Múzeum Galériában megtekinthető tárlat különleges, misztikus, egyben szakrális élményt ad minden látogatónak.

A kiállítás egyik része (Csontváry Múzeum) az emberek és az istenek világát, valamint a közöttük zajló kommunikáció lehetőségeit mutatja be, a másik pedig a halottak birodalmába vezet be, amelynek ura az ókori Egyiptom egyik legfontosabb istene, a túlvilág királya, Ozirisz.

 

A rendkívül gazdag (a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó) műkincsgyűjteményben – sok más mellett – megtekinthetünk egy mintegy 2300 éves egyiptomi emberi múmiát, egy macska rituálisan mumifikált tetemét, egy díszes szarkofágot, vagy éppen egy víziló agyarfogából készített varázsbotot.

 

A kiállításhoz kapcsolódóan a Janus Pannonius Múzeum páratlan régészeti anyagából bemutatjuk Baranya megye területének ókori Egyiptommal egyidős bronz- és vaskori régészeti emlékeit is. A reprezentatív anyag betekintést enged majd három évezred gazdag tárgyi kultúrájába, mely az egykor itt élt népek megismerésének egyedüli forrása.

 

Janus Pannonius Múzeum

 

 

TOP