Kép-zelet

MÚZEUMOK MAJÁLISA, PÉCS 2016. MÁJUS 14., 10.00-18.00

Változatos programok a múzeumok pécsi majálisán

 

Minden esztendőben több tízezer ember érdeklődését vonzza a Múzeumok Majálisa programsorozata. Pécs 2016-ban sem marad ki az országos eseménysorozatból, a Janus Pannonius Múzeum idén is több korosztálynak kínál színvonalas kikapcsolódási lehetőséget az irodalmi sétától a tárlatvezetéseken át a gyermekfoglalkozásokig május 14-én.

A programsor 10.00 órakor kezdődik a Martyn Múzeum (Káptalan u. 4.) kertjéből induló irodalmi sétával, amelyen Pécshez kötődő írók, költők és művészek írásaiból hangzanak el idézetek. A Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megvalósuló sétát Tillai Gábor történész vezeti. Az eseményen számos közreműködő lép fel (Kontrasztok, Fund, Overtones, ECK zeneiskolák, Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai).

 

10.00 órától 11.30-igGardánfalviné Kovács Magdolna múzeumpedagógus-restaurátor múzeumpedagógiai foglalkozást tart, amelyen az érdeklődők kipróbálhatják a pénzverést és erszénykészítést.

 

11.00 órátólGábor Olivér régész a Sopianae – Baranya római kori leletei állandó régészeti kiállításban tart tárlatvezetést.

 

Május 14-én újra megnyílnak a középkori káptalani lakóházak pincéi. 12.00 és 13.00 órakor Tillai Gábor történész tart vezetést a földalatti járatokban. A bejárásra minden érdeklődőnek hoznia kell zseblámpát és a kiemelt érdeklődésre való tekintettel a regisztráció is kötelező (e-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). 

14.00 és 15.00 órakorTóth Zsolt régész a „Nagyító alatt a pénz” – Érem- és kincsleletek Baranya megyében című időszaki kiállítás mutatja be.

 

Programok gyermekeknek

 

A Múzeumok Majálisából sem maradnak ki a kifejezetten gyermekeknek szóló programok. A Természettudományi Múzeumban (Szabadság utca 2.) 10.30–12.00 között Kövekbe rejtett múlt című időszaki kiállításában a családokat és az 5-10 éveseket érdekes múzeumpedagógiai foglalkozás várja. A gyerekek képzeletbeli időutazáson vehetnek részt, és saját kézzel „gyárthatnak” ősmaradványt. Regisztrálni Varga Ágnes múzeumpedagógusnál lehet (e-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: 213-419).

 

16.00–18.00 óra között a Vasarely Múzeum (Káptalan u. 3.) gyermekeknek szóló játékos feladatoknak ad teret az optikai művészet jegyében, többek között papírsárkány készítés is lesz Vasarely mintával.

 

A fenti programok mellett május 14-én is látogatható az Üdvözöllek az agyamban”című Dalí-kiállítás (Vasváry-ház, Király u. 19.), továbbá a Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című fotókiállítás, amely a Lourdes-i Keresztutat ábrázolja művészi eszközökkel.

 

Május 14-én minden látogató ingyen léphet be a JPM kiállításaiba, aki gyűjteményeinkhez illő öltözetet, kiegészítőt (népviseletet, polgári viselet, Vasarely-minta) hord.

 

Janus Pannonius Múzeum

TOP