Galéria

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2018. JANUÁR

JANUÁR 20. SZOMBAT 19.00

 

KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL

Déry Tibor azonos című kisregényének musicalváltozata

A SZINDRA TÁRSULAT előadása üzenet a mai fiataloknak, hogyan veszíthetjük el egymást, és magunkat egy fesztivál mámorában.

Zene: PRESSER GÁBOR

Dalszöveg: ADAMIS ANNA

Színpadra alkalmazta: PÓS SÁNDOR

Rendező: FÖLDESSY MARGIT

József: Szölösi Attila

Eszter: Szekér Dóra / Rumi Panni / Léderer Lia

Beverley: Makofka Blanka / Hunyadkürti Éva

Kígyó: Kunert Mandula / Zavaros Anna

René: Kunics Olivér / Szentkuti Ákos

Marianne: Zavaros Anna / Vén Evelin

Bill: Juhász Kristóf / Germán Peti

Manuel: Kelemen Márk / Rajnai Lázár

Juana: Zsoldos Alina

Fiú: Cseplye Dániel / Horvàth Màrk

Frantisek: Lakatos János / Gárdai Péter

Joshua: Benesovits Áron / Rajnai Lázár

Bíró: Forgács Róbert / Mitnyik László

Apa: Kosynus Tamás / Haraszti Bálint

Pokol Angyala: Kocsis Gábor/ Noé Viktor / Kelemen Márk

1.lány: Horváth Dóra

2.lány: Muraközi Lili / Nagy-Gellai Laura

Kisfiú: Suri Borisz / Nyári László / Jakab Ádám

További szereplők:

Eőry Anna

Lovas Juci

Paizs Ádám

Trautmann Máté

Major Mátyás

Maróy Kristóf

 

Koreográfia: Szabados Tímea

Korrepetitor: Hunyadkürti Éva

A rendező munkatársa: Cseplye Dániel, Kiss Réka és Benesovics Áron

Hang és fény: Forgács Péter, Major Mátyás

Producer: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. – Marczibányi Téri Művelődési Központ, Klebelsberg Kultúrkúria

Belépő: 2600 Ft

 

JANUÁR 22. HÉTFŐ 18.00

NYÁRY KRISZTIÁN: ÍGY SZERETTEK ŐK

Kosztolányi Dezső szerelmi bonyodalmai

Felolvasó est a Magyar Kultúra Napján

A belépés díjtalan, de regisztrációs jegy váltása szükséges. A jegyek átvehetők személyesen a művelődési központ információs pultjánál.

 

Előadás, beszélgetés

 

JANUÁR 4. CSÜTÖRTÖK 18.30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

MÓZES ÉS A FÁRAÓ – AZ ÓSZÖVETSÉG, EGYIPTOM ÉS HOLLYWOOD

Ki volt Mózes, és melyik fáraóval szállt szembe? Miért jelenik meg vele manapság midig II. Ramszesz (és tényleg kopasz volt-e)? Tényleg voltak-e zsidók Egyiptomban, és meg kellett-e menekíteni őket? Magyarázható-e valahogy a "Tíz csapás", és miért kellett ilyen sok? Milyen kapcsolat lehetett Mózes és az utólag "eretneknek" bélyegzett Ehnaton fáraó között? Hogyan lehetett a "Kivonulás" egy máig ható erejű történet, és mit higgyünk el belőle? Az előadás a régészet eredményeivel szembesítve mutatja Mózes igazi (vagy hamis?) történetét.

Belépő: 800 Ft

 

JANUÁR 9. KEDD 19.00

MIÉRT ÖRÖK AZ ÖRÖKVÁROS RÓMA?

A reneszánsz és a barokk művészet II.

Előadó: Bálint Bertalan építész, belsőépítész, képzőművész

Belépő: 800 Ft

Diák és nyugdíjas: 500 Ft

 

JANUÁR 10. SZERDA 19.00

MAKSAMÉTA HUMORKLUB

Vendég: IHOS JÓZSEF előadóművész, kabarészerző, humorista

A humorista általában egyedül dolgozik, mint egy bérgyilkos, pedig alapvetően társas lény. Ezt bizonyítja Maksa Zoltán, aki havonta jelentkező klubkabaréjában olyan kollégákat mutat be, akiket ő is kedvel, s akik szakmai-emberi kvalitásaikkal már bizonyítottak, vagy újgenerációsként most szeretnének bizonyítani a közönségnek.

Önnek is jár egy kis lazítás, mert megérdemli! Jöjjön el, s vegyen magához egy adagot a legcsodálatosabb gyógyszerből, a humorból!

Belépő: 1000 Ft

 

JANUÁR 17. SZERDA 19.30

LYUKASÓRA PRÓZA

Résztvevők: Lackfi János moderátor, Szabó T. Anna, Dragomán György, Nyáry Krisztián

A Lyukasóra c. versidéző-elemző műsor két oszlopos tagja: Szabó T. Anna és Lackfi János új játékot indítanak. A találkozókon a költészet helyett a prózáé, a költők helyett az íróké lesz a főszerep. A meghívott résztvevők elbeszélésekből, kisregényekből, regényekből vagy éppen felnőtt mesékből választott idézetekkel érkeznek és azok íróját fejtik meg együtt a közönség segítségével.

A Lyukasóránál bevezetett szabály szerint csak holt szerzők műveiből lehet idézni, akár három rövid részletet is, majd információkkal körülírva segíteni a helyes megfejtést.

A prózai fejtörő játék a verses Lyukasórához hasonlóan a szépirodalom kevéssé ismert területeire, még felfedezésre váró írók és műveik világába is elkalauzol. Az egyéni elemzések, a sziporkázóan elmés gondolatcserék és viták ezúttal is az irodalmi kávéházak hangulatát idézik. Sok szeretettel várjuk az irodalom rajongókat a Lyukasóra Prózára!

Belépő: 1000 Ft

 

JANUÁR 18. CSÜTÖRTÖK 17.30

MARCZI ESTEK

Pódiumbeszélgetés-sorozatunk vendégei különféle szakmák legkiválóbb képviselői.

A beszélgetéseket vezeti: Dr. Zsebők Csaba történész, publicista

Vendég: BENCE IMRE, a Budai Egyházmegye esperese, a Budavári Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze

A belépés díjtalan, de regisztrációs jegy váltása szükséges. A jegyek átvehetők személyesen a művelődési központ információs pultjánál.

 

JANUÁR 18. CSÜTÖRTÖK 18.30

HŐSIES ZSIVÁNYOK ÉS BOTRÁNYOS KIRÁLYOK – A MÚLT LEGHÍRHEDTEBB LÁZADÓI ÉS ÚJÍTÓI

Történelmi előadássorozat

Előadó: ANTALFFY PÉTER történész

Miért rajongunk úgy a lázadókért és sikeres csalókért? Hogyan válik ikonná vagy hőssé egy haramia, király vagy tudós? Az előadássorozat a történettudomány legújabb eredményei segítségével ered a múlt ikonikus szereplőinek nyomába, akik képesek voltak lebontani a korlátokat és átírni a szabályokat.

DZSINGISZ KÁN – SZERELEM, ALKOHOL ÉS SZTÁRKULTUSZ A PUSZTÁBAN

Hogyan lett egy szerencsétlen sorsú fiúból a világ legnagyobb hódítója? Mennyit tudhatunk Dzsingisz kán eredetéről, és hihetünk-e a mesékkel és mítoszokkal teli forrásoknak? Valóban a puszták ura lett volna? Hogyan válaszoltak erre az akkori Kína vagy Ázsia más birodalmai? Miért kellett mindig előkerítenie a feleségét, és honnan akaszt le mindig „még egy lovat”? Hogyan maradt fenn a híres Mongolok titkos története, és mit árul el Dzsingisz koráról? Az előadás a történelem legnagyobb hódítóját veszi górcső alá.

Belépő: 800 Ft

 

JANUÁR 26. PÉNTEK 19.30

ESSZENCIA BORSZÍNHÁZ

Zenés-irodalmi borkóstoló 100 percben – gasztrokulturális élmények a befogadás jegyében

HAMVAS BÉLA: A BOR FILOZÓFIÁJA – részletek RÁTÓTI ZOLTÁN és HUZELLA PÉTER előadásában

Az ESSZENCIA Borszínház 2016-ban azzal a szándékkal jött létre, hogy a művészeti ágakat a magyar borokon keresztül mutassa be. A legmagasabb színvonalat képviseli, minőségi fúzióval új értéket teremt, a kulturált borfogyasztást támogatja. Nagy hangsúly kerül a minőség és a mértékletesség népszerűsítésére.

 

Az előadásokon bemutatott négy tételből álló borsor szorosan kapcsolódik az előadás témájához, hangulatához, esetenként a szerzőhöz, vagy valamilyen földrajzi helyszínhez. A borkóstoló az előadás közben zajlik, s miközben a sommelier által bemutatott bort kortyolgatja a néző, szívét-lelkét átadhatja a színpadon zajló művészeti élménynek.

Minden alkalommal valamilyen meglepetés is várja a nézőket: borkekszet, kézműves csokoládét vagy egyéb gasztronómiai különlegességet kínálnak a borok mellé.

Belépő: 5800 Ft, amely tartalmazza a 4 tételes borkóstolót sommelier közreműködésével, valamint egy kiegészítő kulináris élménykóstolót is.

 

KREATÍV ÍRÁS

HÉTFŐI NAPOKON 19.00-22.00

Vezeti: Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő

JANUÁR 29. EGY KIS NAGYAPÁZÁS

Kezdjük egy kis menőzéssel, egy kis felmenőzéssel. Mindnyájunk története a családi legendáriummal kezdődik, szigorúbajszos vagy komolyszakállas nagyapákkal, akik megnyerték vagy elvesztették az összes csatát, felkérték keringőre vagy elrabolták az összes nagymamát, két ujjal roppantották a diót vagy fél kézzel fejtették a szenet, és építették a Monarchiát, a kapitalizmus vagy a szocializmust. A történelem nem tankönyvekben, hanem bennük van elrejtve, boncoljuk hát elő huszárostul, omnibuszostul, spanyolnáthástul, bajuszkötőstül. Megéri, mert a múlt kútjából a mi képünk bámul ránk vissza.

Részvételi díj: 3000 Ft/ alkalom

 

Komolyzene

 

JANUÁR 28. VASÁRNAP 19.00

GRADUS AD PUBLICUM

SOK HÚRON PENDÜLÜNK

Válogatás a hegedűirodalom darabjaiból

Ácsné Szily Éva és tanítványai gála-hangversenye

Szerkesztő és házigazda: Eckhardt Gábor

Közreműködnek jelenlegi és volt tanítványai: Bácsy -Swartz Zoltán, Bangó Adrienn, Berkes Amanda, Dósa Csenge, Gaál Eszter, Gaál Julianna, Gertler Teo, Váradi Gyula, Kállai Ernő, Kelemen Gáspár, Korossy-Khayll Csongor, Kovács Sára, Nagy Flóra, Sándor Zoltán, Stark János, Verriez Lilla, Wijnanads Emma, a belőlük alakult kamarazenekar valamint Arató Ágnes (zongora)

Műsoron a nagy barokk mesterek egy-, két-, illetve négy hegedűre írott szóló- és versenyművei.

A kivételes pedagógus egyéniségének tisztelete foglalja egységbe a hangverseny ünnepi hangulatát. Egy igazi Mester portréja rajzolódik ki a már pályán lévő vagy éppen tanulmányaikat a Zeneakadémián, a Kivételes Tehetségek Képzőjében vagy a szeretett Tóth Aladár Zeneiskolában folytató hegedűs növendékei parádés fellépéseinek során. Az est házigazdája és egyben a sorozat szerkesztője, Eckhardt Gábor a maga könnyed, humoros stílusában képekkel, szavakkal járul hozzá az est csillogásához.

Belépő: 1800 Ft

Elővételben: 1300 Ft

Diák és nyugdíjas: 900 Ft

 

Jazz / World / Folk

 

JANUÁR 8. HÉTFŐ 19.00

CALCUTTA TRIÓ – INDIAI ZENEKLUB

Kozma András – szitár

Szalai Péter – tabla

Dr. Molnár András – tanpura

A koncerteket az indiai kultúráról, emberekről szóló film színesíti.

Belépő: 1000 Ft

 

JANUÁR 21. VASÁRNAP 19.00

NEIL YOUNG SÉTÁNY – NYS KLUBKONCERT

Neil Young, a Crosby, Stills, Nash & Young szupercsapat talán leghíresebbike, a mai napig termékeny dalszerző, világjáró művész. Neve mára már fogalom. A woodstocki nagy nemzedék egyik utolsó nagysága.

A Neil Young Sétány a kezdetektől a legújabb dalokig Sülyi Péter magyar fordításában énekli Young és a többiek híres és álomszép slágereit.

HUZELLA PÉTER, RÁTÓTI ZOLTÁN, TÓTH ISTVÁN

Belépő: 1200 Ft

 

GUZSALYAS CSÁNGÓ TÁNCHÁZ

Moldvai és gyimesi táncház és tánctanfolyam csütörtök esténként

JANUÁR 4. SZIGONY

19.00-20.30 gyimesi tánctanfolyam

20.30-01.00 gyimesi és moldvai táncház

JANUÁR 11. SOMOS

19.00-20.30 moldvai tánctanfolyam

20.30-01.00 moldvai táncház

JANUÁR 18. FANFARA COMPLEXA

19.00-20.30 moldvai tánctanfolyam

20.30-01.00 moldvai táncház

JANUÁR 25. SZIGONY

19.00-20.30 gyimesi tánctanfolyam

20.30-01.00 gyimesi és moldvai táncház

 

Belépő: 800 Ft

Diák: 500 Ft

 

Kiállítások

 

M GALÉRIA

kiállítások a Marczibányi Téri Művelődési Központ színházi előterében

 

JANUÁR 10-29.

FARKAS GYÖRGY FESTŐMŰVÉSZ EMLÉKKIÁLLÍTÁSA

Megnyitó: január 10. szerda 18.00

 

A kiállítások a ház nyitvatartási idejében látogathatók.

 

Gyermek- és családi programok

 

JANUÁR 13. SZOMBAT 11.00

CSUDATÁSKA

Szeretettel várjuk a kisgyermekes családokat interaktív koncertünkre.

Hajni – ének, ritmushangszerek, tánc.

 

Sophia – hegedű, ének.

Zsolt – gitár, ének, szájharmonika.

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1100 Ft

 

JANUÁR 23. KEDD 10.00

PÖTTY

A Griff Bábszínház előadása

Ötlet: Juhász Anikó

Tervező: Sipos Katalin

Zene: Kovács Kata

Rendező: a Társulat

Játsszák: B. Szolnok Ágnes, Tóth Mátyás

Zenészek: Hettinger Csaba, Kosznovszky Márton

Pöttyök! Fekete, piros, sárga, sokszínű. Pöttyök az orromon. Szeplők? Bárányhimlő? A katicabogár pöttyei, a labda pöttyei, pöttyösen forgó-pergő szoknya, az esőpöttyök az ablakon. Játék egy piros pöttyel, ami elvarázsolódik, átváltozik, megsokszorozódik, megnő és összemegy. Játék a színekkel, játék a térrel, játék a mozdulattal.

A Pötty című előadás a színház formanyelvén keresztül, elsősorban akusztikai és vizuális hatásokra hagyatkozva, nonverbális módon szólítja meg a babákat és az őket kísérő szülőket.

Ajánlott életkor: 0-3 éves korig

Az előadás időtartama 20 perc, melyet 20 perc közös játék követ.

Belépő gyermek és felnőtt vendégek számára egységesen: 1200 Ft

 

 

MOTOLLA JÁTSZÓHÁZ

„Pergő-forgó motolla, fuss ördög a pokolba,

hozd ide a gyerekeket, csináljanak kerekeket!”

MINDEN SZOMBATON 10.30-12.00

JANUÁR 6. HÁROMKIRÁLYOK, PÁLCÁS BÁB KÉSZÍTÉSE

JANUÁR 13. TÉLI KÉPEK

JANUÁR 20. PAPÍR MOZAIK KÉSZÍTÉSE

JANUÁR 27. HŰTŐMÁGNES KÉSZÍTÉSE

Kézműves délelőttre várjuk a kisgyerekes családokat, ahol az ebédig a kicsik és szüleik (Anya, Apa és Nagyi is) együtt alkothatnak. A játszóházi foglalkozásokat 3-6 éves korú gyermekeknek ajánljuk! A 3 év alatti kisgyerekeket a játszószőnyeg várja.

A játszóházi foglalkozásokat Pilinger Zsuzsa vezeti.

Belépő: 600 Ft

 

KŐKETÁNC GYERMEKTÁNCHÁZ

MINDEN VASÁRNAP 10.00-12.00

JANUÁR 7. HÁROM KIRÁLYOK NAPI TÁNCHÁZ

JANUÁR 14. KECSKÉS BÁL

JANUÁR 21. PALACSINTÁS BÁL

JANUÁR 28. RONGYOS BÁL

Zene – tánc – ének – játék – kézművesség – mese – ünnep

Moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással, régi és új ünnepekkel várjuk a nagyérdemű aprónépet 1-7 éves korig.

Tánc és játék: Sándor Ildikó, Prekler Kata, Gundyné Szerényi Andrea, Mályi Bori

Muzsika: Kerényi Róbert (furulya), Horváth Gyula (koboz), Nyíri László (hegedű), Vellner Balázs (dob)

Kézművesség: Csiki Virág, Makrai Krisztina, Kiss Blanka

Belépő: 600 Ft

 

 

TOP