Galéria

Zenés adventi programsorozat a Néprajzi Múzeumban

Karácsonyváró rendezvénysorozat kezdődik a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) november 12-étől minden vasárnap este 17.00 órai kezdettel. Minden alkalommal egy-egy pécsi közéleti személyiség mondja el adventi gondolatait, ezt gyertyagyújtás és zenés műsor kíséri.

Első alkalommal, november 12-én a keleti egyház első adventi gyertyájának meggyújtása történik meg. Zajácz Gábor pécsi görög-katolikus parókus osztja meg adventi gondolatait, a pécsi görög-katolikus egyházközség templomi kórusa pedig karácsonyi katavásziákat énekel. A vendég Oszoli Dénes önkormányzati képviselő lesz, a megjelenteket Walterné Müller Judit, a JPM igazgatóhelyettese köszönti.

 

November 19-én a keleti egyház második adventi gyertyájának meggyújtása alkalmával a szerb ortodox egyház karácsonyvárásáról beszél jerej Milan Erić, a pécsi szerb ortodox egyház parókusa, közreműködik Strijk András diakónus. A programot Szentes Anett és Balogh János népzene- és néptáncpedagógus népzenei műsora színesíti. Az adventhez kapcsolódó gondolatait ezúttal Kövesi Mária önkormányzati képviselő osztja meg a részvevőkkel.

 

A nyugati keresztény hagyomány első adventi gyertyájának meggyújtása apropójából november 26-án Németh Norbert református lelkipásztor beszél a várakozás időszakáról, karácsonyváró muzsikával közreműködik Kutas Éva fuvolán, illetve Bognár András gitáron. Az est vendége dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere.

 

December 3-án gyújtják meg a nyugati keresztény hagyomány második adventi gyertyáját. Adventi gondolataival Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész ajándékozza meg a jelenlévőket, karácsonyi dallamokkal a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa emeli a várakozás fényét. Vendégként ezúttal Bognár László önkormányzati képviselő érkezik az eseményre.

 

December 10-én a nyugati keresztény hagyomány harmadik adventi gyertyájának meggyújtásához kapcsolódóan az ünnepvárás néprajzi oldaláról beszél dr. Nagy Zoltán, a PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék egyetemi docense. Adventi gondolatait Mánfai György fotóművész osztja meg a részvevőkkel, illetve karácsonyi verset szaval Sólyom Katalin Jászai Mari- és Tüke-díjas színésznő.

December 17-én kerül sor a nyugati keresztény hagyomány negyedik adventi gyertyájának meggyújtására. Advent utolsó vasárnapján Nagy Norbert katolikus atya beszél karácsony üzenetéről, a várakozásról. Karácsonyi gondolatait dr. Nardai Ilona főorvos osztja meg velünk. Karácsonyváró dalokkal Kruzsely Pálma népdalénekes közreműködik, a rendezvény vendége Csizi Péter országgyűlési képviselő lesz. A vendégeket dr. Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója köszönti.

 

Az adventi műsor után minden alkalommal agapéra invitáljuk a közönséget és a részvevőket. Valamennyi vasárnap lehetőség van hozzájárulni rászoruló gyermekek karácsonyi öröméhez egy-egy csokival, egy-egy csomag édességgel, szaloncukorral. A felajánlásokat/adományokat előre is köszönjük! Az összegyűjtött ajándékokat a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítványon keresztül juttatjuk el a gyerekekhez.

 

Az adventi eseményeken ingyenes a részvétel. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Janus Pannonius Múzeum

 

 

TOP