Hírek

Kávéházi este Weber Xavér Ferenc csendéletéről

Az esztendőben még egy alkalommal összegyűlnek a pécsi műbarátok egy kávéházi estére december 15-én 17 órakor a Nappali Kávézóban (Pécs, Király utca 23-25.). A Janus Pannonius Múzeum által rendezett sorozatban Weber Xavér Ferenc (Pécs, 1829 – München, 1887) Vanitas-csendélet, 1860-as évek (karton, olaj, 40x50 cm) című alkotása ihleti a beszélgetést. A mű a megnyitó rendezvényt követően egy hónapon keresztül megtekinthető lesz a kávézóban.

Weber Xavér Ferenc (Pécs, 1829 – München, 1887) kereskedői pályáját – akárcsak barátja, Zsolnay Vilmos – félbehagyta, s Pécsett Nachud Zsigmond festőnél kezdett festészetet tanulni. 1861-től 1865-ig Bayer Henrikkel fényképészműtermet üzemeltetett a Nick-udvarban. Pécsi évei után 1865–67 között a müncheni akadémián tanult, mesterei Wagner Sándor és Carl von Piloty voltak. Itáliai tanulmányutat tett, majd végleg Münchenben telepedett le. 1929-ben Pécsett – a város első jelentős festőjére emlékezve – gyűjteményes kiállítást rendeztek munkáiból, s emlékére a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társasága megalapította a Weber Xavér Ferenc-díjat. A művész műveit a Janus Pannonius Múzeumban a közeljövőben megrendezésre kerülő magyar 19. századi festészetet bemutató kiállítás keretében láthatja majd a pécsi nagyközönség.

 

A rendezvényen a művészről és a képről, a vanitas-csendéletek ikonográfiájáról Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel, míg a kép kapcsán Seregi Tamás esztéta, az ELTE Esztétika tanszékének adjunktusa beszél a tárgyiság fogalmáról, a tárgyak társadalmi életéről és a képekkel való kapcsolatáról.

 

 

Janus Pannonius Múzeum

TOP